Dagelijks een pil vitamine D leidt tot een forse verbetering van de hartfunctie bij patiënten met hartfalen.

Dat blijkt uit onderzoek door Britse artsen onder ruim 160 patiënten met ernstig hartfalen dat dinsdag werd gepresenteerd op een congres in de VS. De deelnemers waren gemiddeld 70 jaar. De helft van hen kreeg dagelijks een pil met een hoge dosis vitamine D (100 microgram) of een neppil, zo meldt de BBC.

Hartfalen is een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart, vaak ten gevolge van een infarct, meer of minder ernstig tekortschiet.

Bij gezonde personen wordt met elke hartslag ongeveer twee derde deel, ofwel 60 procent, van het aanwezige bloed in de hartkamers weggepompt. Bij de deelnemende patiënten was dit gedaald naar ongeveer 25 procent. Na een jaar bleek dat de pompfunctie van het hart van de vitamine D-slikkers met 8 procent was toegenomen, van 26 naar 34 procent. Ook bleek dat de omvang van hun hart was afgenomen. Dat vormt een aanwijzing dat hun hartspiercellen krachtiger en efficiënter zijn gaan werken.

Cardioloog Klaus Witte, verbonden aan het hartonderzoekscentrum van de universiteit van Leeds, noemt de uitkomst van de studie „verbluffend.” Witte: „Dit is een enorme verbetering. En dat bij patiënten die al een optimale behandeling kregen. Het is de eerste keer in vijftien jaar dat we zo’n resultaat zien. Vitamine D is bovendien goedkoop en kent geen bijwerkingen.”

Witte adviseert nog niet om patiënten met hartfalen nu al routinematig een hoge dosis vitamine D voor te schrijven. „Ik geloof er zeker in. Maar we willen eerst een langer durende studie opzetten om te zien of de betere hartfunctie ook minder symptomen van hartfalen geeft.”

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Bij ouderen gebeurt dit vaak in mindere mate omdat ze onvoldoende buiten komen en de huid zonlicht minder goed omzet in vitamine D dan op jongere leeftijd. De Gezondheidsraad adviseert in Nederland bepaalde risicogroepen, zoals zwangeren, mensen met een donkere huidskleur en personen die weinig buiten komen, extra vitamine D te slikken (10 microgram per dag). Voor 70-plussers geldt het advies om dagelijks 20 microgram te gebruiken.

BRON: RD.nl

Sleep-X - Krachtige Slaapformule op basis van Kruiden. 30 Stuks.