Frisdrank: je buik groeit ervan, je lever vervet, tanden worden rot. En nu blijkt de kans op een hartaanval ook nog eens substantieel groter, aldus nieuw onderzoek uit Japan.

De bewijzen dat de consumptie van koolzuurhoudende frisdranken als cola en fanta schadelijk voor de gezondheid is, stapelen zich op. Volgens een nieuwe studie uit Japan onder bijna 800.000 patiënten, is het drinken ervan slecht voor het hart.Al één blikje frisdrank per dag verhoogt voor mannen het risico op een hartaanval met 20 procent ten opzichte van iemand die er slechts een per maand drinkt. Voor vrouwen is dat zelfs 35 procent.

,,Het drinken van frisdranken lijkt duidelijk verband te houden met de kans op het krijgen van een hartinfarct," aldus professor Keijiro Saku van de universiteit van Fukuoka die het onderzoek leidde.Bij mineraalwater, thee, koffie, melk en fruitsappen werd het verband volgens de Japanse cardioloog niet aangetroffen. ,,Dat wijst erop dat frisdrankconsumptie invloed kan hebben op dodelijke hartziekten." Saku vermoedt dat met name het zuurgehalte in frisdrank een rol speelt.

Voor de ESC, de vereniging van Europese cardiologen, is de maat vol. Binnenkort gaat er een advies naar Brussel om frisdrank duidelijker te ontmoedigen. Op scholen en in sportkantines zouden cola, sinas en andere frisdranken helemaal geweerd moeten worden.

Nederlandse cardiologen stellen dat de ESC veel te hard van stapel loopt. ,,Eén onderzoek is simpelweg onvoldoende bewijs om te staven dat frisdrank slecht voor het hart is," zegt Monique Peters, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.Volgens Sebastiaan Roos, arts-onderzoeker cardiologie aan het VUmc, vallen er flinke kanttekeningen bij de Japanse studie te plaatsen. Zo is volstrekt onduidelijk in welke steden het onderzoek is afgenomen. ,,De onderzochte groep zou zelf al armer kunnen zijn en een lagere economische status hebben. Door slechte voeding, minder sporten en minder mogelijkheden is hun kans op hart- en vaatziekten groter."

BRON: AD

Sleep-X - Krachtige Slaapformule op basis van Kruiden. 30 Stuks.